Europe Direct Drenthe


Europe Direct Drenthe brengt informatie over de EU naar Drenthe

Op het Werkplein Zuidoost-Drenthe in Emmen is het Europe Direct Informatiecentrum (EDIC) Drenthe gevestigd. Hier kunt u terecht met al uw vragen over Europese wet- en regelgeving. EDIC Drenthe biedt dus allerlei informatie en foldermateriaal over werken, reizen, leven, winkelen, onderwijs, vervoer, gezondheidszorg en migratie in de EU.

Bijvoorbeeld:

 • Wat komt er allemaal kijken bij werken in Duitsland?
 • Hoe krijg ik in een ander EU-land een verblijfsvergunning?
 • Welke rechten heb ik als mijn vlucht geannuleerd wordt?

Voor meer informatie over Werken en ondernemen in Europa, Klik hier.

Nieuw: Het is nu mogelijk om bij de EDIC Drenthe balie in te loggen met Foursquare. Als je dit doet en dit meldt bij de baliemedewerker, ontvang je een EU gadget naar keuze!

Activiteitenagenda

Donderdag 8 mei: Europees verkiezingsdebat ‘Eerlijk over Europa’, 20.00 – 22.15 uur, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met het EU Netwerk Noord-Nederland. Kandidaat-Europarlementariërs Michiel Emmelkamp (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks), Wim Eilering (CDA), Jan Huitema (VVD), Bas Belder (SGP), Fenna Feenstra (SP), Raoul Boucke (D66) en Ton van Kesteren (PVV)  gaan in debat over Landbouw, Cultuur, Regionale Ontwikkeling en nog veel meer.

Zie voor meer informatie en aanmelden: eerlijkovereuropa.eventbrite.nl

Vrijdag 9 mei: Dag van Europa

Vrijdag 9 – zondag11 mei: Europa Kijkdagen

Maandag 19 mei: Europa-avond, Roelof van Echten College Hoogeveen

Op deze openbaar toegankelijke avond wordt ingegaan op wat Europa betekent voor burgers, onderwijs, overheid en bedrijfsleven in Hoogeveen.

Woensdag 21 mei: EU verkiezingsmarkt, 13.00-16.00 uur, Koopmansplein Assen

Op de dag vóór de Europese verkiezingen, presenteren de politieke partijen uit de Drentse Provinciale Staten op het Koopmansplein in Assen van 13.00 uur tot 16.00 uur hun Europese lijsttrekkers. Drentse jongeren – zogenaamde ‘first time voters’ – gaan tijdens  deze verkiezingsmarkt stevig in debat met de politici. Dit onder leiding van DJ Jonas van der Vlugt. Europe Direct Drenthe geeft informatie over de Europese verkiezingen en beantwoordt vragen over Europa, zoals over werken in het buitenland.

Donderdag 22 mei: Europese verkiezingen

Het aftellen is begonnen: nog een aantal weken te gaan tot de eerste stembureaus opengaan voor de Europese verkiezingen van 2014. In de op één na grootste democratische oefening in de wereld, kunnen 400 miljoen inwoners hun stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement. De kiesgerechtigde inwoners van Nederland kunnen op 22 mei stemmen voor de 26 Nederlandse afgevaardigden voor de periode 2014-2019.

Wil je meer weten over de Europese verkiezingen of heb je een vraag? Neem contact op met Europe Direct Drenthe voor meer informatie.

Juni:  ’Keep calm and go to Europe’ Voorlichting vrijwilligerswerk in Europa voor jongeren. Werkplein Zuidoost-Drenthe, Emmen.

Weet jij al wat je wil na je opleiding? Wil je ervaring opdoen in het buitenland? Of wil je er gewoon even tussenuit?

In en buiten Europa kun je verschillende vormen van vrijwilligerswerk doen. In juni organiseert Europe Direct Drenthe i.s.m. een bijeenkomst over EVS vrijwilligerswerk in het Europa. Jongeren komen vertellen over hun ervaringen en wat je moet doen om dit avontuur te starten!

Openingstijden

De balie van EDIC Drenthe is geopend op:

 • Dinsdag        09.00-17.00 uur
 • Woensdag  13.00-17.00 uur
 • Donderdag  09.00-17.00 uur
 • Op andere tijdstippen kunt u uw vragen en opmerkingen mailen naar info@europedirectdrenthe.nl

  Contact

  De balie van EDIC Drenthe is gevestigd op het Werkplein Zuidoost-Drenthe, Verlengde Spoorstraat 2, Emmen (naast het NS-station).

  Email: info@europedirectdrenthe.nl

  Telefoon: 0591-685186 (balie) / 0591-645277 (kantoor)

  Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van EU Nieuws en activiteiten, of ‘like’ ons op Facebook!


  Europa-educatie binnen het onderwijs

  Europe Direct Drenthe kan onderwijsinstellingen ondersteunen bij het implementeren van Europa-educatie in het schoolprogramma. Voor het voortgezet onderwijs is bijvoorbeeld het programma ‘Een 10 voor Europa’ beschikbaar, uitgegeven door het Europese Parlement in Nederland.

  Door middel van het gratis lesmateriaal van ‘Een 10 voor Europa’  kunnen deelnemende leerlingen actief werken met modules. Naast bewustwording helpen deze modules de kennis van Europa op scholen meer te verankeren; zij passen ook binnen de EIO leerlijnen en de ELOS criteria. Dit programma heeft lesmateriaal voor de onderbouw en de bovenbouw en is ook in een interactieve digitale versie te verkrijgen.

  Mogelijkheden voor ondersteuning

  Europe Direct Drenthe ondersteunt basis- en middelbare scholen bij Europa-educatie door publicaties, ‘Europa-gadgets’ en lesmateriaal beschikbaar te stellen en mee te denken over de invulling van lessen en themaweken. Denk bijvoorbeeld aan de aankomende Europese verkiezingen. Ook voor het opzetten van uitwisselingen en advies over Europese subsidies kunt u bij ons terecht. Neem voor meer informatie contact met ons op via info @ europedirectdrenthe.nl.

  Media

  Videoverslag van de opening van Europe Direct Drenthe op donderdag 13 juni 2013 (gemaakt door jongeren van het Digitaal Jongerenplatform Emmen):

  Flash-plugin ontbreekt. Gelieve de laatste versie van Adobe Flash Player te downloaden:
  Download Adobe Flash Player
  Flash-plugin ontbreekt. Gelieve de laatste versie van Adobe Flash Player te downloaden:
  Download Adobe Flash Player
  Flash-plugin ontbreekt. Gelieve de laatste versie van Adobe Flash Player te downloaden:
  Download Adobe Flash Player